Dynafit HQ

Dynafit HQ

Dynafit HQ, Kiefersfelden, Germany2019

The proposal for the main Headquarters of Dynafit in Kiefersfelden adopts the essence of the landscape as the main design reference.
In its natural frame, the Inn Valley, the new Centre shows up as an eye-catching landmark, two outright pyramidal shapes visible from the highway which connects Germany and Austria.
The building consists of a volumetric composition that aims to increase the feeling of verticality, playing with the nearby elements, hills and valleys. With an intimate and monumental verticality at once, the building enhances the maximum height in its vertical surfaces, while seeking for a more human scale in the inclined sides.
From the exterior, the headquarters becomes part of a natural and firm landscape, while the interior is conceived as a bright and efficient system of slabs and columns, supported by two service cores, one in each side of the plan. Despite the presumed volumetric simplicity of the project, the section expresses the rich spatiality in which visitors and staff can experience the multifunctional building.
Inspired by the light and technological products by Dynafit, the façade system protects the building from the solar radiation and, simultaneously, it regularly opens towards the outside. The diagonal guidelines of the facade system enhance the geometry of the volume and allow to perceive the building in very different ways depending on the light’s reflections.
The simple but specific shape of this architecture allows the new headquarters of Dynafit both to be part of the all-around natural landscape and to assume a meaning by itself, seeking a balance between the specificity of the place and autonomy of form.

International competition. First Prize. Ongoing.